Vi søker flere mentorer til vår mentorordning

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 26. Mar 2025

Norges hundekjørerforbund tilbyr en mentorordning for deg som er ny innen idretten, eller lurer på om hundekjøring kan være noe for deg. Vi ønsker å legge til rette for at du som er ny får gode opplevelser i startfasen, og at du føler deg trygg i rollen som hundekjører – enten du ønsker å kjøre løp, eller vil trene og kjøre turer. Mentoren kan gi råd om hundehold, trening, utstyr, foring ol. Ingen spørsmål er for små og ingen spørsmål er dumme! 

Vi søker nå nye mentorer innen alle grener: 

Som mentor får du mulighet til å hjelpe nye kjørere med å bli kjent med idretten på en god måte. Mentorordningen er et ledd i arbeidet med god rekruttering til hundekjøring, slik at nye utøvere får en best mulig start. Mentorene kan veilede, støtte og bidra med nettverksbygging. Arbeidet er frivillig. Bakgrunnen for opprettingen av mentorordningen er at nye hundekjørere opplever det som vanskelig å tilegne seg kunnskap, opplever utfordringer de ikke klarer å håndtere og faller derfor raskt ut av idretten igjen. Mentorordningen er like mye for løpskjørere som for turkjørere.

For å bli mentor må du:

1) Oppfylle gitte kriterier

  • Ha minimum fem års erfaring innen idretten
  • Et hundehold som viser idretten på en god måte og oppfyller Mattilsynets krav. Hundeholdet skal være rent og ryddig, og egne hunder skal være sunne, glade og vennlige.
  • Det er et absolutt krav at du ikke formidler holdninger som påfører hunder ubehag eller smerte under trening eller oppdragelse.
  • Har et godt menneskesyn og synes det er hyggelig å bidra for idretten og for nye kjørere. Dersom du skal være mentor for utøvere under 18 år, er det påkrevd med politiattest.
  • At du selv er åpen for ny lærdom, og nye tanker og holdninger.

2) Sende inn søknad til Norges Hundekjørerforbund på mail: monika.hallan@sleddog.no

  • Beskrivelse av deg selv
  • Din motivasjon for å være mentor
  • Ditt hundehold og tanker om god dyrevelferd
  • Erfaring med idretten
  • Referanse fra egen klubb eller andre som kjenner deg som person og hundekjører

3) Bli godkjent av administrasjonen og den aktuelle tekniske komiteen  

4) Føres opp i listen over mentorer, og være tilgjengelig for spørsmål fra dem som tar kontakt  

Alle som arbeider som mentorer vil få jevnlig oppfølging, få tilgang til en privat Facebook gruppe for kommunikasjon og erfaringsutveksling og bli invitert på minimum fire oppfølgingsmøter i løpet av året. Du som er mentor gjør en svært viktig og etterspurt jobb for idretten vår, og vi setter stor pris på at du ønsker å stille din erfaring til rådighet!

Og til deg som kunne tenke deg å kontakte en av våre mentorer - her finner du liste over mentorer og mer informasjon om mentorordningen: https://www.sleddog.no/next/p/71246/mentorordning 

Ønsker dere med dette en fortsatt god uke og håper mentorordningen kommer til nytte og glede! 





Velkommen på laget til Askim og omegn Trekkhundklubb!

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 25. Mar 2025

Vi ønsker Askim og omegn Trekkhundklubb velkommen som medlemsklubb hos oss!  

Anneli Wergeland Krog er leder i nye Askim og omegn Trekkhundklubb! Klubbportrett: Askim og omegn trekkhundklubb 

Vi har tatt en prat med en av ildsjelene bak Askim og omegn trekkhundklubb, en nyoppstartet klubb med base i Østfold. Med et brennende engasjement for trygge og inkluderende treningsmiljøer, har klubben allerede fått fotfeste i regionen. 

Hva fikk dere til å starte Askim og omegn trekkhundklubb?

– Behovet for et treningsmiljø der man kan møtes på tvers av nivå og ambisjoner. Vi ønsket å skape et tilbud hvor man kan utvikle seg, sammen med andre.  

Hvordan ser et typisk treningstilbud ut hos dere? 

– Treningene våre foregår hovedsakelig i Askim og Sarpsborg-området, og så er vi i gang med å utvikle et eget tilbud for barn og unge i Spydeberg. Vi trener året rundt, og tilpasser øktene etter sesong og vær. Det blir løping, sykling, kløv, kjettingtrekk – og på varme dager svømming. Vi legger vekt på variasjon, og alle øktene er planlagt og ledet av trenere med trenerkurs fra Norges Hundekjørerforbund. 

Hvem passer klubben for? 

– Alle! Det er faktisk det viktigste for oss. Vi har medlemmer som løper med én eller to hunder, og en som kjører spann og trener mot langdistanse. Noen er nybegynnere, andre har holdt på i mange år. På intervalltreningene våre kan du møte alt fra de som trener mot løp, til de som løper i rolig tempo med en seniorhund. Det fungerer overraskende bra, nettopp fordi intervaller er så lett å tilpasse ulike behov. 

Hvordan jobber dere med rekruttering og miljøbygging? 

– Vi håper flere tør å komme over den terskelen det er å møte opp første gang. Mange tror kanskje at de må være veldig spreke eller ha en “riktig” type hund, men sånn er det ikke hos oss. Vi er en åpen og inkluderende gjeng, og det er viktig for oss å beholde den kulturen videre.  

Hva ser dere frem til i året som kommer?

– Vi gleder oss til å vokse videre som klubb, utvikle barn- og ungdomstilbudet i Spydeberg og arrangere flere kurs med ulike temaer. Og så håper vi selvsagt å få med enda flere medlemmer! 

Har du ett råd til andre som vurderer å starte klubb? 

– Start i det små, med det dere har – og vær tydelige på verdiene dere vil bygge klubben rundt. Det handler ikke bare om trening, men om fellesskap. Og det gir utrolig mye tilbake.

Vi ønsker Askim og omegn Trekkhundklubb masse lykke til med utvikling av klubben og klubbens aktiviteter - og vi gleder oss selvsagt til å se dere på løp i fremtiden! Heia heia 





Medlemsregistrering

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 25. Mar 2025


NHF ser at det dessverre er mange feil i rapporteringen av AKTIVE medlemmer i klubbene. Aktivitetstallet er hvor mange aktive klubbene har i hver gren (slede, nordisk og barmark) i klubben. I fjor hadde vi en total økning i medlemstallet på 719 personer, men en total nedgang i aktivitetstallet på 21, og det stemmer ikke. Norges Idrettsforbund bryr seg lite om hvor mange medlemmer det er i klubbene, det er aktivitetstallet som det parametere de betaler tilskudd ut i fra, og det er det de rapporterer til KUD.

 

Det vil si at ALLE klubber må gå igjennom sitt medlemsregister, å registrere riktig aktivitet på alle medlemmer. Vi har forståelse for at dette er en stor jobb, men det er helt avgjørende for at aktivitetstallet skal bli riktig.

 

Hundekjøring er litt annerledes enn andre idretter i og med at vi er en sport hvor dyr er inkludert, og det er naturlig at man driver aktivitet med hunden hele året. Det er et fåtall som kun er aktive i en gren i løpet av et år, de fleste er aktive i minimum 2 grener. Dette gjør at vår sport har større aktivitet på et mindre antall medlemmer enn for eksempel fotball. Vi er klar over at idrettskretsene i noen tilfeller tidligere har tatt kontakt med klubber som har vært flinke til å registrere aktivitetstallene riktig, og feil informert disse om at klubben ikke kan registrere medlemmene på flere grener. Vi har i vinter hatt møte med NIF om dette, og de har lovet å gi beskjed til kretsene om at det i hundekjøring er naturlig å ha en aktivitet som er opp imot dobbelt så stor som medlemsmassen eller mer. Hvis klubbene likevel skulle bli kontaktet av idrettskretsen om dette, skal dere ikke endre aktiviteten, men ta kontakt med oss.

 

Vi vet at det har vært mange misforståelser rundt registrering av medlemstall og aktivitetstall, og vi vil derfor prøve å forklare dette litt bedre her:

 

Medlem er personen som er medlem i klubben, aktivitetstall er den aktiviteten hvert medlem bedriver i klubben.

Norges Hundekjørerforbund har tre grener Slede – Nordisk – Barmark. De fleste som enten driver med slede eller nordisk holder også på med barmark i en eller annen form på vår, sommer og høst. Det vil si at man skal registrere medlemmet på både nordisk og barmark. Noen få medlemmer er aktive i både slede, nordisk og barmark, og da skal de registreres på alle 3 grenene, slede, nordisk og barmark.

 

Det er ikke krav til at medlemmet skal konkurrere i grenen for å bli registrert som aktiv, det holder med at personen trener eller på en eller annen måte er aktiv i grenen.

De fleste som bedriver hundekjøring er aktive med hundene hele året, og vil av den grunn skulle registreres på flere grener.

 

Det er viktig at klubbene nå registrere dette riktig for alle eksisterende medlemmer, slik at dette blir riktig. Det holder ikke å kun anta hvilke grener medlemmene er aktive i, her må medlemmene kontaktes og riktig aktivitet føres opp i medlemsregisteret. Dere må også lage gode rutiner for innmelding av nye medlemmer når det gjelder aktivitet, slik at dere slipper å gjøre denne jobben på nytt hvert år. Vi har forståelse for at dette er en stor jobb, spesielt for de store klubbene, men dette har stor innvirkning på tildeling av midler fra NIF. Dette gjelder både post 2 og 3, men også lokale aktivitetsmidler (LAM) som går direkte til klubbene.

 

Det er også svært viktig å registrere parautøvere i klubbene. Parautøvere er delt opp i 4 kategorier Bevegelseshemmede, utviklingshemmede, hørselshemmede og synshemmede. De skal på samme måte som de andre medlemmene registreres under den/de aktivitetene som de er aktive i.

 

Gjennomgang av aktivitetstallene i klubben må gjøres innen 30. april 2025

 

Har dere spørsmål, er det bare å kontakte meg på e-post eller telefon 😊

Vibecke Schøyen

Vibecke.Schoyen@sleddog.no

99699999





Nye treningstilbud våren 2025

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 24. Mar 2025

Vi i Norges Hundekjørerforbund jobber stadig med å styrke idretten - gjennom å bli flere og bedre! Et ledd i dette arbeidet er å jobbe for at det skal være gode aktivitetstilbud for alle grener og alle nivåer, i alle deler av landet. Dette er et omfattende arbeid, og krever stor frivillig innsats fra trenere og aktivitetsledere, som er villige til å bruke av sin tid til å skape flotte tilbud til andre! Tusen hjertelig takk for dette! 

Denne våren har vi flere nye tilbud på trappene, og noen er allerede i gang. Flere av tilbudene er også "nystarting" av tilbud som har eksistert tidligere. En av våre klubbveiledere, Anneli, har vært en tur til Drøbak Hundeklubb for å bli kjent med deres opplegg! Les mer om det under bildet: 

Terese er trener for løpegruppa i Drøbak Hundeklubb! 

"Pia og jeg var så heldige å få bli med Drøbak Hundeklubb på sesongens første løpetrening, i regi av ildsjelen Therese Pettersen. Da vi ankom, ble vi møtt av en glad gjeng med hunder i alle former og fasonger! Økten var lagt opp slik at alle kunne delta, uansett nivå. Vi startet med oppvarming før vi gjennomførte en variert treningsøkt med rundeintervaller.  Etter treningen satte jeg meg ned med Therese for å høre mer om hvordan dette tilbudet kom i gang, hvem det passer for, og hva hun tenker om tilbudet for fremtiden. 

Hva var inspirasjonen bak dette treningstilbudet, og hvem passer det for? 

– Dette tilbudet er for alle som vil gjøre noe gøy med hunden sin – det er hovedfokuset! Jeg begynte selv med sporten etter å ha vært på et foredrag med Rune Hesthammer. Han snakket om trekkhundsport og anbefalte å sjekke ut trenerutdannelsen gjennom forbundet. Jeg tok utdannelsen, men innså raskt at det nærmeste organiserte tilbudet var et godt stykke unna. Det var rett og slett ikke praktisk i hverdagen, så jeg ønsket å starte noe lokalt. Heldigvis fikk jeg støtte fra Drøbak Hundeklubb, og nå har vi dette tilbudet her! 

Hvordan foregår en typisk treningsøkt, og hva kan deltakerne forvente?

– Vi prøver å variere treningen slik at den passer alle. Vi kjører for eksempel intervaller, runder og lengre drag. Poenget er at alle skal kunne delta på sitt nivå, så vi legger ofte opp øktene etter tid i stedet for distanse. Det betyr at uansett hvilket tempo man har, så kan vi trene sammen. 

Hvilke fordeler har løping med hund – både for hunden og eieren? 

– For meg var dette treningen som gjorde at ting løsnet i annen hundesport. Det bygger en sterk relasjon mellom hund og eier, og det er noe hunden synes er gøy. Når både hund og eier trives med treningen, blir det mye mer motiverende å holde på. 

Hvilke ambisjoner har du for tilbudet fremover?

– Jeg håper at mange vil benytte seg av dette tilbudet, og at vi kan vokse. På sikt kunne det vært gøy å utvide med en sykkelgruppe hvis det er interesse for det. Vi ønsker også å delta på løp sammen, slik at vi kan ha et felles mål å jobbe mot. 

Hvordan kan nye deltakere bli med, og hva trenger de for å starte? 

– For å være med trenger man en trekksele, strikkline og et magebelte. Men vi har også utstyr til utlån, så det er ikke nødvendig å kjøpe noe med en gang. Vi tilbyr en gratis prøvetime til alle som vil teste ut sporten, og for klubbens medlemmer er treningen helt gratis. Alle som vil prøve, er hjertelig velkommen!

Etter praten med Therese var det lett å forstå hvorfor dette tilbudet har blitt så populært. Det handler ikke bare om trening – det er også en sosial og morsom aktivitet for både hunder og eiere. Hvis du har en hund som liker å løpe, er dette definitivt verdt å prøve!"

Takk til Terese som drar i gang treningstilbud i Drøbak, og til Anneli som følger opp flere av våre klubber i deres aktivitetsutvikling. 

Videre vil vi trekke frem fire opplegg som skal i gang denne våren, og hvor du og hunden din er velkommen til å være med!

Innherred Trekkhundklubb: Løpegruppen i Innherred trekkhundklubb er i full gang for våren! Klubben har et godt samarbeid med den lokale hundeklubben, og har over flere år hatt flotte sosiale treninger for hund og eier. Nå er de i gang med løpegruppe - der de vil legge opp til lav terskel for deltakelse og kortere turer som kan passe for flere. Treningene foregår i området Steinkjær/Inderøy/Verdal og holdes av trener Marta Nåden Eike. 

Vi ønsker Innherred Trekkhundklubb lykke til med sesongstart for løpegruppen, og håper mange vil benytte seg av tilbudet! 

Bilde fra trening i Innherred TK! 

Vi har også tre splitter nye løpegrupper som skal igang denne våren  - alle med liknende profil: Åpent for alle, tilrettelagt ulike nivåer, trygt for alle slags hunder å delta. Rett og slett: Kom i form sammen med hunden din, på en trygg og sosial arena! 

Løpegruppe på Notodden, med en av våre erfarne trenere Christina Skorge i spissen og flotte området å løpe på. Treningene starter opp 22. april kl 19.00 og vil holdes ukentlig. Informasjon om treningstid og sted finner du her: https://www.facebook.com/groups/4106684242896176

Løpegruppe i Lillehammer: Vi har tidligere hatt en svært populær løpegruppe med hund i Lillehammer, og da tilbudet var svært savnet av deltakerne - setter vi nå igang igjen! Denne gangen med Marte Engløkk-Gudbrandsen og Anita Bakken som trenere. Trenerteamet består dermed av en aktiv løper og en mosjonist, og det vil derfor være mulig å trene akkurat på det nivået man ønsker. Treningene starter 03. april kl. 19.00 og holdes ukentlig. Informasjon om treningstid og sted finner du her: https://www.facebook.com/groups/1728335991056475 

Løpegruppe i Åsnes/Solør: Et av våre mest etterspurte områder for fellestrening, har nå fått sin egen treningsgruppe! Gruppen ledes av Rina-Bodil Brenden og vil ha stort fokus på sosialisering og trygg trening for hund i fellesskap. Gruppen er så smått i gang, og tester litt aktuelle treningsdager - og et minikurs i trekktrening er også på trappene. Informasjon om treningstid og sted finner du her: https://www.facebook.com/groups/753652370264119 

Utover det jobber vi med å få på plass enda flere grupper, også for barn og unge, samt styrke eksisterende tilbud. Ønsker du å bidra i arbeidet? Ta kontakt med oss da vel! Lurer du på om det finnes tilbud i ditt område? Ta en titt på vår oversikt over fellestreninger her: https://www.sleddog.no/next/p/71240/klubbtreninger  

Velkommen på trening! 





Finnmarksløpet 2025

Postet av Norges Hundekjørerforbund den 23. Mar 2025

Finnmarksløpet 2025 - NM i langdistanse og kongepokal

Årets Finnmarksløp ble som alltid en stor opplevelse for deltakere, publikum, arrangører og frivillige. I år var løpet også NM for langdistanse i alle klasser, og kongepokalen ble delt ut i 1200 km klassen. Dette bød på ekstra spenning rund løpet, og spenningen holdt, som vanlig i langdistanse, helt til mål. Med tunge forhold over fjellet, gikk det sakte for mange, og flere måtte hvile mer enn planlagt. Glade hunder og kjørere kom likevel i mål i Alta, etter en spektakulær tur gjennom Finnmark. 

Vi gratulerer våre nye norgesmestre, medaljevinnere og kongepokalvinner! 

NM Langdistanse JR - FLJR: 

Gull: Elisabeth Kristiansen - Alta Trekkhundklubb 

Sølv: Narve Krempig - Alta Trekkhundklubb 

Bronse: Emma Walseth - Alta Trekkhundklubb

Juniorene imponerer oss med sitt samhold og gode miljø, til tross for at de er konkurrenter. Veterinærene roser også juniorene for særlig godt hundehold - det lover godt for fremtiden vår. 

Premieutdeling FL-JR. Foto: Maelys Kuczynski

NM Langdistanse 8 spann - FL600: 

Gull: Bjørnar Andersen - Elverum Sledehundklubb 

Sølv: Espen Bech - Alta Trekkhundklubb

Bronse: Ingvild Gabrielsen - Mesna Trekkhundklubb 

Vi gratulerer med rå innsats i en klasse med mange deltakere, færre hunder i spannet og beinhard jobbing gjennom løypa! 

Premieutdeling FL600 Foto: Finnmarksløpet 

NM Langdistanse 14 spann - FL1200: 

Gull og kongepokal: Harald Tunheim - Alta Trekkhundklubb 

Sølv: Nina Vollen - Flendalen Trekkhundklubb

Bronse: Roger Dahl - Alta Trekkhundklubb 

Det er nesten ubegripelig å ta inn over seg hvor langt 1200km er - og vi er mektig imponert over hunder og kjørere som tar seg gjennom denne distansen, og som fullfører med smil om munnen og logrende haler! 

Harald Tunheim krysser målstreken i FL1200 til stor jubel i Alta sentrum. Foto: Marit Leinan Abrahamsen & Sandrine Chiarena

Pallen i FL1200 Foto: Sandrine Chiarena

Sist men ikke minst - under løpet ble det delt ut hederspriser: 

Veterinærprisen - "Best dog care award": Hannah Lyrek 

Handlerprisen: Stian og Ole Martin Jøraholmen 

Årets sjekkpunkt 1200: Neiden 

Årets sjekkpunkt 600: Jergul.

Sportsmanship Award: Torkil Hansen

Frivilligprisen: Reidar Andersen fra arenagjengen

Beste førstegangskjører 1200: Brage Nilsen Jæger

Vi gratulerer! 


Takk til Finnmarksløpet og Alta Trekkhundklubb for et fantastisk NM arrangement, og takk til frivillige, kjørere, handlere, publikum og fantastiske hunder for et vel gjennomført Finnmarksløp. 

Foto: Kristine Slyngstad 

Er du som oss mektig fasinert over langdistanse hundekjøring? Norges Hundekjørerforbund har flere tilbud som gjør det enklere for deg å bli kjent med denne grenen! I år holder vi flere introkurs til langdistanse, i tillegg til webinarer og møter om grenen. Vi har også en mentorordning, der du kan få en sparringspartner i startfasen av ditt hundekjørerliv! Har du spørsmål om noen av disse tilbudene? Ta gjerne kontakt med oss - så veileder vi deg! 

Foto: Kristine Slyngstad